Septoplastika

Otežano disanje na nos uzrok je glavoboljama, osjećaju umora, oslabljenom osjetu mirisa te poremećaju rezonance – govor kroz nos. Prigodom najmanjeg tjelesnog napora takve osobe započinju disati kroz usta, što uzrokuje podražaj hladnog i suhog zraka na sluznicu ždrijela, grkljana i dušnika, s posljedičnom hroničnom upalom, bolnim i otežanim gutanjem, hroničnom upalom krajnika, učestalim anginama ili hroničnom upalom sluznice grkljana i dušnika, popraćenom podražajnim kašljem.

Rezultat

odmah nakon operacije

Trajanje intervencije

2-3 sata

Oporavak

do14 dana

Održivost učinka

trajno

O operaciji

Onemogućena pravilna izmjena zraka kroz Eustahijevu cijev uzrokuje česte upale uha, posebice kod djece, s mogućim slabljenjem sluha. San je nemiran, često je prisutno hrkanje, te se bolesnici bude umorni i neispavani.

 

Nakon prehlade potrebno je duže vrijeme da se lučenje sluzi u nosu normalizira, te je prisutan dugotrajni osjećaj slijevanja sluzi u ždrijelo. Dobro disanje na nos preduvjet je podnošenju velikih napora kojem su izloženi vrhunski sportisti tako da je operacija septuma nosa čest zahvat kojim se podvrgavaju osobe izložene fizičkom naporu.

Među najčešćim uzrocima otežanog disanja na nos su devijacija nosne pregrade – nosnog septuma i hipertrofija, povećanje nosnih školjki. Devijacija septuma može biti prirođena ili posljedica povrede u bilo kojoj životnoj dobi. Devijacija mehanički suzuje prohodnost jedne ili obje nosne šupljine i dovodi do smanjenog protoka zraka.

 

Kapi za nos ne pomažu jer one djeluju samo na sluznicu, a ne na hrskavicu i kost. Dapače, dugotrajna primjena kapi izaziva atrofiju i trajno oštećenje sluznice.

 

Operacija septuma nosa izvodi se kroz jednu nosnicu, bez vidljivih vanjskih rezova, i zakrivljena hrskavica biti će dijelom odstranjena, a ostatak izravnat. 

 Kod izražene hipertrofije školjki, osobito koštanog dijela, preporučujemo plastiku hirurškim putem.

Prije odluke o operaciji septuma nosa provodimo detaljnu dijagnostiku.  Uporaba savremenih lijekova protiv boli osigurava odsutnost boli nakon operacije septuma nosa.

Naše dugogodišnje iskustvo u sprezi s preciznom hirurškom tehnikom omogućavaju da se operacija devijacije septuma i nosnih školjki vrši u okviru dnevne hirurgije, što znači da bolesnik nekoliko sati nakon operacije odlazi na kućnu njegu.

 

Na licu nema nikakvih vidljivih promjena u smislu oteklina, modrica i slično. Nakon operacije septuma nosa tamponada nosa najčešće nije potrebna. Nakon zahvata na nosnim školjkama tamponada ostaje u nosu samo nekoliko sati, najdulje preko noći. U danima nakon operacije sluznica nosa je zadebljana te je potrebno koristiti nosne kapi i emulziju za ublažavanje edema i ubrzanje oporavka. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon 3-4 dana, a fizička aktivnost nakon 3 sedmice.

IMATE PITANJE 

A NISTE PRONAŠLI ODGOVOR?